2013

1906

Productie 2013

Alleen de reis naar de voorstelling is al bijzonder: via een ponton over de Korne glijdt het publiek letterlijk en figuurlijk de vorige eeuw in. Om uiteindelijk uit te komen in het jaartal 1906. Onderweg staat een dansende postbode stil bij periodes in de historie. De tribune is gebouwd boven de Korne.

De spelers brengen het gehele jaar 1906 in beeld, van januari tot december. Een bijzonder jaar, omdat toen de TBC-lijn werd aangelegd: de tram Tiel-Buren-Culemborg. Niet alleen de aanleg van die lijn zorgde voor veel commotie in het stadje, ook was er ergernis over de regenteske wethouders, die weinig oog hadden voor de noden van de bevolking. Uiteindelijk halen die wethouders bakzeil en kunnen de bewoners opgelucht de jaarwisseling vieren.

DSC06963

De Tijdlopers

2010: Eerste productie

Een wandeling door de stad achter drie tijdlopers, die het publiek voorgingen naar vier locaties: 1. De Kniphoek, een Burens straatje in de naoorloogse tijd. De bewoners zijn bang dat hun schamele huizen gesloopt gaan worden, maar dankzij de inzet van burgemeester Van Sandick wordt Buren gered van de sloop. 2. De Lambertuskerk. De kerk dient als decor van een heksenverbranding, zoals die plaatsvond in de Middeleeuwen. 3. Het Weeshuis, waar het bezoek van koningin Wilhelmina in 1924 wordt uitgebeeld. 4. Gezamenlijk slotakkoord op de Dellen met het ‘Burense volkslied’: ‘Buren, o Buren, zo klein en apart, maar groot in je daden, je zit in mijn hart’.